24-08-2006

JAA.

In Frankrijk zijn er natuurlijk weinig Engelstalige TV-series. Fransen hebben het niet zo op Engelsen (zeker nog trauma's van de 100-jarige oorlog), en ze zijn bovendien erg trots op hun eigen taal en cultuur.
Maar ze nemen zonder schaamte de Amerikaanse formats over. Quizzen en Big Brother-varianten heersen over de Franse TV-kanalen. Je hebt zelfs een quiz waarin de gastheer (host, dat klinkt toch beter..) uitvoerig overlegt met een bewegend en pratend digitaal skelet, dat wordt weergegeven op een groot scherm in de studio. Die maakt dan grapjes over dikke kandidaten, of hij wat vlees van ze mag lenen enzo.

Maar de echt leuke Franse programma's zijn detectives. Wie kent niet de geweldige Hercule Poirot! Toegegeven, het is natuurlijk een Belg, maar hij praat Frans - dus is het Frans. Die snor, en vooral die manier van lopen en de gewoonte om iedereen op het eind in één kamer bij elkaar te roepen en ze dan één voor één te confronteren met het feit dat ze allemaal moordenaars zijn is typisch Hercule. En ja, dat hebben ze in The Pink Panther dus afgekeken van Belgen.

Toch is er een opmerkelijkere privé-detective die Frankrijk beschermt tegen allerlei onguur volk. Zijn naam is Nestor Burma. Maar dan dus op z'n Frans uitgesproken. Nestóór Buurmá.



















Er zijn een paar opvallende kenmerken aan deze detective-serie.

Ten eerste krijg je in élke aflevering precies één keer een vrouw topless te zien. Altijd heel kort, maar onmiskenbaar. Het is echt een terugkerend patroon. Het is zelfs zo dat je na drie keer een aflevering kijken bijna zit te wachten op dat moment - gewoon, dat geeft de serie zijn karakter. Net als die boeken waarin je op elke pagina één grote tekening hebt waar vanalles gebeurt, en dat er dan elke keer een of ander mannetje opstaat, heel goed verstopt en heel klein. Als je dat mannetje vindt, is dat het leukste van de hele tekening. Dat hoort er gewoon bij. Zo ook met die één seconde aan blote borsten in Nestor Burma.

Ten tweede is Nestor kaal, maar duikt hij toch elke aflevering met een vrouw in bed. Het liefst met een of andere schoonmaker in het hotel waarin hij undercover is. Zijn secretaresse, die er trouwens ook best mag wezen, maakt daar altijd grapjes over. Eigenlijk is zij stiekum jaloers, en Nestor is eigenlijk stiekum verliefd op haar. Denk ik.

Ten derde heeft Nestor een soort gave om als eerste op de plek te komen waar een lijk ligt. Per aflevering vindt hij er een stuk of 4, en elke keer is hij er eerder dan de politie. Dan belt hij de politie op. Of ze weer een lijk op te willen halen. Eigenlijk kan je dus wel stellen dat hij een verschrikkelijk slechte detective is, want hij is nooit op tijd, maar altijd te laat om iemands leven te redden. Hij is eerder een wandelende apocalyps dan een levensreddende, slimme privé-detective.

En dan aan jullie de taak om te raden uit welk decennium deze TV-serie stamt. Dat zou opzich totaal geen probleem moeten zijn. Voor de mazzelpik die goed gokt schrijf ik mijn volgende blog over een onderwerp naar zijn (of haar!) keuze. En als er niemand comment, wat nogal eens wil gebeuren, dan verzin ik gewoon zelf iets. Lekker puh.

Dan heb ik verder nog nieuws: Laurence of Arabia was homosexueel. Misschien.

Mooie lucht met mooie kleuren en grappige vormen te zien vanuit mijn raam, trouwens. Maar zo'n simpele zin doet tekort aan die mooie lucht. Nog een keer.

Verder kan ik jullie nog medededededededelen dat ik vanuit mijn raam een geweldige wolkenformatie gadesla, die zich uitstrekt over het gehele hemelgestel en daar steeds fantastiekere vormen aanneemt, waarbij het geweldige kleurspectakel dat daar ook aan deelneemt in al zijn verscheidenheid zeker niet onderdoet aan de vórm van de wolken.

Volgens mij klopt er geen hol van. Bijvoorbeeld, in die zin zit het woord hemelgestel, dat volgens mij geen woord is, en het woord fantastiekere, vergrotende trap van fantastieke, dat zal dan wel een samentrekking van fantastisch en elastiek zijn.

Samentrekking is een vorm van nevenschikking waarbij identieke elementen van de samenstellende delen bij één lid worden uitgedrukt en bij de overige leden worden weggelaten. Samentrekking komt voor op drie niveaus; op het niveau van het woord, op het niveau van de woordgroep en op het niveau van de zin. Op het niveau van het woord wordt het weggelaten deel in geschreven taal weergegeven met een streepje.

Wat is samentrekking eigenlijk een vies woord, he.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

JAA!

"Nestor Burma est un personnage de détective privé créé en 1942 par Léo Malet (...) Toutefois, depuis les années 1990 Nestor Burma est surtout connu par la série télévisée du même nom, dans laquelle il est incarné par Guy Marchand."

Je gagne!

(Hehehe, frans. Ik begeef me op glad ijs!)

Anoniem zei

"Nestor Burma est un personnage de détective privé créé en 1942 par Léo Malet. Toutefois, depuis les années 1990 Nestor Burma est surtout connu par la série télévisée du même nom, dans laquelle il est incarné par Guy Marchand."

Je gagne!

Anoniem zei

Mmmmmm... Dat was het gevolg van een foutmelding, maar dat zijn toch twee extra trucs.

jesper zei

Goed, goed.. valsspeler, maar dat maakt niet zoveel uit. Nog requests voor een volgende blog, Jeannemanny?

Anoniem zei

Ooooooh, kut. Voortaan beter nadenken over of ik wel iets wil winnen.

Schrijf maar een blog met tien dingen die leuk zijn aan Voorburg :P

Maar als er iemand graag nog iets anders verbouwd wil zien worden tot een literair hoogstandje van dhr. J.D. Doolaard, nu is je kans. Alles beter dan 10 leuke dingen aan Voorburg.

Anoniem zei

Ik heb me bedacht. Ik weet van uw liefde voor lekker eten. Dus schrijf maar een ode aan McDonalds.

jesper zei

Te laat. De tien punten van Voorburg zijn al in de voorbereiding en zullen één dezer dagen deze blog sieren.

De ode aan McDonalds komt later nog wel een keer.

Anoniem zei

Hehehe. Succes dan maar.