10-08-2006

97-768

Nu alle mysteries verwerkt (en opgelost zijn) en (totaal) (on)boeiend (bleken te) zijn kunnen we weer over tot de orde van de dag.

Wespen.

Eigenlijk is dat meer de orde van een paar weken geleden, toen wij bij ons vakantiehuisje een wespenplaag hadden, omdat alle wespen het warm hadden en in 'ons' zwembad wilde komen drinken. Dus vis je dan per dag een stuk of 100 van die beesten uit het water, en als je dat een week doet heb je toch wel wat geleerd over wespen.

Wespen overleven bijvoorbeeld langer dan 4 minuten onder water. Dan zijn ze wel.. zeg maar, in coma, maar na een minuut of 5 in de zon vliegen ze toch weer weg.

Het is bijzonder hoe mensen omgaan met wespen. Bijna elk ander insect wordt gezien als een soort nutteloos, hersenloos object; het leeft niet, het is alleen irritant en het moet zo snel mogelijk dood. Behalve als het een vlinder is, want vlinders hebben mooie kleuren. Oh nee, dat kan het niet zijn.. want als een vlinder een lelijke kleur heeft is het nog steeds niet toegestaan om 'm dood te stampen. Nou goed, dan is het vast die grappige vorm.

In elk geval, met wespen is het anders. Mensen praten over wespen met groot respect. Zo'n klein beestje kan de stoerste kerel wegjagen. (Ik weet wel dat een wespensteek pijn doet - ik ben een keer op een wesp gaan staan, dat was niet heel fijn. Maar het is toch overdreven dat sommige mensen meteen weghollen met hun armen boven hun hoofd (zwaaiend) als er een wesp rondvliegt?)
Een veelgehoord commentaar tijdens het wespen-uit-het-zwembad-plukken was"Kijk uit, anders maak je die wesp boos". Nee, je moet die wesp niet proberen onder water te douwen, dat 'heeft hij vast door'.
Het is net of zo'n beest emoties heeft. Of liever gezegd, maar één emotie. Woede, agressie. Of nouja, wespen zijn dol op zoetigheid (vooral jam), dus misschien toch twéé emoties.
Wist je dat wespen ook wraak nemen? Als je een wesp 'boos' maakt en hij voelt zich bedreigd, dan stoot hij een soort geur uit waarop alle wespen afkomen, en die worden dan met z'n allen flink pissig.

Flink emotionele, sociale beesten. En geemancipeerd (immers hebben alle wespen een koningin, niet een koning). En altruïstisch; wespen maken als ze iets lekkers vinden om te eten een soort dans in de lucht, waardoor andere wespen weten dat er iets te halen valt. Dat heb ik gezien, en dat werkt best goed - want binnen 3 minuten heb je zo 6 wespen op je mes-met-jam-eraan.

Jammie.

Speciaal voor de wesp, omdat het zo'n bijzonder eng en uiterst geavanceerd, slim, emotioneel insectje is, is er een electrische vliegenmepper ontworpen. Met zo'n debiel ding kan je ze ook nog eens lekker een electrische schok door hun donder geven. Nadat je ze hebt doodgeslagen.
Zou je dan zo'n spastische wesp krijgen?
Ofzoiets.

Iets anders.

Een van de slechtste argumenten is: "Als je dat niet goed vindt, doe jij het dan maar eens na!"

Dit argument kan gebruikt worden in veel situaties, bijvoorbeeld na het afkraken van elke individuele prestatie, alsmede na het afkraken van elke (favoriete) muzieksoort/band/musicus, of bekende voetballer/sporter-in-het-algemeen.
Dat het een slecht argument wil ook niet zeggen dat je het niet mag gebruiken, maar gewoon dat het niet heel erg overtuigend is. Van mij mag je best kritiek geven op iemand, ook als jij mínder goed bent in datgene wat hij of zij heeft gepresteerd. Zolang je er maar niet van uitgaat dat JIJ er zelf WEL geweldig in bent.

Of is dat heel verwarrend opgeschreven? Dan moet je het nog maar een keer nalezen.

Hier wilde ik nog een leuk plaatje invoegen, maar ik kon er zo snel geeneen vinden. Ik had er ook eigenlijk geen zin in.

Fin.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Potverdimme, nog steeds geen trucs? Tis me wat...

jesper zei

Ja he, het is echt een dikke, vette schande. Iedereen is zeker op vakantie ofzo.

Of ik ben eindelijk onboeiend geworden.. hm.

HM.

Anoniem zei

Wat waren de mysteries nou precies? Of zijn ze daarom een mysterie, omdat je er niets over vertelt?

jesper zei

RESPECT?

Haha, laat me niet lachen. Dat hebben ze ook nooit gehad joh.