18-01-2007

Sjeek teek-a-breeek (take 5!)

Denk nou eens goed na.

Je kijkt om je heen. Je ziet iets. Stel, je ziet een tafel.

Hoe zie je een tafel?

Ja, je ziet een tafel met je ogen, maar op de een of andere manier wordt licht in je ogen omgezet tot beeld. Dus wat je ziet is een interpretatie van licht dat van een tafel afkomt. Maar hoe? Maar wat? Maar waarom? Nee, ik bedoel: het is toch raar, als je nagaat dat je dingen ZIET en dat ze er niet zomaar ZIJN. Het is vreemd als je probeert na te gaan hoe je zintuigen werken. Het is zelfs al vreemd als je nagaat DAT ze werken.

Stel je voor dat ze er opeens mee stoppen.

Geen geur. Geen zicht. Geen gevoel. Geen pijn. Geen geluid. Geen niks, niks meer, een donkere koude, nee, neutrale wereld, is er dan nog wel een wereld? Als je niks meer voelt, hoort en ziet en ruikt, dan is er denk ik geen wereld meer, dan maakt het ook niet uit of je dood bent of levend. Met één zintuig uitgeschakeld heeft het leven nog zin, met twéé al een stuk minder, en met meer dan twee maakt het gewoon niet meer uit.

Gelukkig heb ik al mijn zintuigen én tijd over om Red Dwarf te kijken. Je moet toch iéts te doen hebben als je eigenlijk moet leren voor je tentamen.

Ghiddy-up!

Geen opmerkingen: